Odżywianie

Dieta ajurwedyjska

Dieta ajurwedyjska to sposób podejścia do jedzenia, który istnieje od tysięcy lat. Opiera się na zasadach medycyny ajurwedyjskiej, która wywodzi się z Indii i nadal jest tam stosowana.

Celem diety ajurwedyjskiej jest zrównoważenie twojej wybitnej dosha, czyli energii, która kieruje twoim ciałem. „Kiedy doshas są w równowadze, tworzą zdrowie i czujesz się najlepiej” – mówi Tracy Adkins z Elevy w stanie Wisconsin, dyplomowana pielęgniarka, praktyk ajurwedyjski i założycielka linii kosmetyków ajurwedyjskich Jivana. „Twoja skóra promienieje, trawienie funkcjonuje prawidłowo i nie czujesz się nadmiernie zmęczony lub nastrojony”.

W przeciwieństwie do tego, mówi, jeśli jesteś z równowagi, możesz doświadczyć choroby, choroby lub nawet czuć się po prostu ogólnie off.

Rodzaje Doshas

Wszyscy mamy elementy trzech rodzajów doshas, ale zazwyczaj jest jedna doshas, która jest bardziej widoczna w naszym ciele. Dosze w ramach medycyny ajurwedyjskiej to:

Vata

Zazwyczaj osoba z tą doszą jest szczupła, jasna, kreatywna i aktywna, ale szybko się męczy. Vata chodzą i myślą szybko, ale też łatwo się nudzą. Sucha skóra, gaz i zaparcia mogą być problemem dla osób z tą wybitną dosha. Ciepłe pokarmy, takie jak gotowane warzywa korzeniowe, zupy i gulasze są uważane za dobre dla vatas. A surowe lub zimne pokarmy powinny być unikane, mówi Adkins.

Pitta

Dzięki średniej, atletycznej budowie, pitta są naturalnymi liderami. Jednakże, mogą mieć również szybki temperament. Paląca niestrawność, biegunka i stany zapalne skóry (jak trądzik różowaty) mogą być powszechne. Słodkie, chłodzące pokarmy, takie jak owoce, warzywa i pełne ziarna są zalecane dla pittas. Ostre potrawy, alkohol i nadmiar kofeiny mogą być drażniące.

Kapha

Zwykle wytrzymała i silna, kapha jest opiekuńcza, cierpliwa i spokojna. Ciężkość, zatrzymywanie wody i zmęczenie mogą być problemem. Cytryna, zielona fasola i zielenina mogą być pomocne dla kaphy, podobnie jak unikanie nabiału, słodyczy i zbóż.

Chociaż nie ma zbyt wielu rygorystycznych badań wspierających dietę ajurwedyjską, jej podstawowy nacisk na spożywanie świeżych pokarmów i jedzenie z rozmysłem są powszechnie wspierane przez ekspertów ds. żywienia.

Zasady diety ajurwedyjskiej

Oto niektóre z podstawowych zasad diety ajurwedyjskiej:

Jedzenie świeżych, organicznych pokarmów, które są w sezonie dla twojego klimatu. Na przykład, letnie jagody uprawiane w twoim regionie będą idealnym dodatkiem do twoich letnich potraw. Jeśli to możliwe, zasada ta może obejmować samodzielną uprawę żywności lub zakupy na lokalnych rynkach rolnych.

Jedzenie pokarmów, które są najlepsze dla Twojej dosha. Więcej szczegółów na temat żywności zalecanej dla każdej dosha znajdziesz w wytycznych żywieniowych Instytutu Ajurwedy.

Unikanie przekąsek. Jeśli czujesz głód między posiłkami, pij herbatę ziołową lub wodę o temperaturze pokojowej. Uważa się, że lodowate, zimne jedzenie lub napoje spowalniają trawienie.

Jedzenie z rozmysłem, bez rozpraszania uwagi. Zaleca się również, aby jeść powoli i cieszyć się jedzeniem, co pomoże w trawieniu, mówi Sheth.

Nie przejadanie się. Jedz tylko tyle, aby czuć się zadowolonym.

Nie jeść zbyt szybko między posiłkami. Idealnie byłoby odczekać co najmniej trzy godziny przed ponownym jedzeniem.

Włączenie do każdego posiłku sześciu smaków: słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego, cierpkiego i ostrego. Smak cierpki powoduje szczypanie w ustach i pozostawia uczucie szorstkości. Ostry to słowo określające pikantność lub ciepło. Łącząc te smaki, masz większe prawdopodobieństwo, że będziesz czuł się usatysfakcjonowany jedzonymi posiłkami, mówi Vandana Sheth, zarejestrowany dietetyk w Los Angeles i rzecznik Akademii Żywienia i Dietetyki. Aby pomóc włączyć więcej smaków, ajurwedyjskie posiłki często zawierają zioła i przyprawy, takie jak kurkuma i imbir.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *